top of page

Click to edit and add your own text. Change the font, size or scale to get the look you want.

Az igazi tavasz legfinomabb terményei

  • dietetikusomkaroli
  • máj. 12.
  • 1 perc olvasás

Ugyan az idei tavasz nem melenget minket túlságosan, de már sok zöldség és gyümölcs kapható hazai piacokon.

A spárga és az újburgonya fantasztikus párosítás, héjastól sütve pedig a burgonyának is magasabb a rosttartalma, és kiváló magnéziumforrás.
A spárga és az újburgonya fantasztikus párosítás, héjastól sütve pedig a burgonyának is magasabb a rosttartalma, és kiváló magnéziumforrás.

Újburgonya

Sokan abban a (tév)hitben vannak, hogy a burgonya egy egészségtelen élelmiszer, és száműzik, -nagyon helytelenül- sokszor a cukorral és a kenyérrel együtt az étrendjükből. A sok wellness-influenszer hatására lehet, hogy az édesburgonya jobb választásnak tűnik, az újburgonya kcal és szénhidrát tartalma alacsonyabb, viszont egy kicsivel több fehérjét tartalmaz.

Spárga

Zseniális rostforrás, zsenge darabjai akár nyersen is fogyaszthatók. Kevés vajon, sóval, borssal és citromlével egy serpenyőben pillanatok alatt elkészül, és isteni egy rántotta vagy sült mellé köretként. Gyakran tekerik baconbe, amit több okból érdemes elkerülni: a füstölt élelmiszerek rákkeltő anyagokat tartalmaznak, és a sóbevitel szempontjából sem előnyös, illetve a bacon elkészítési ideje hosszabb, emiatt a spárga vitamintartalma sérülhet.

Földieper

Önmagában uzsonnára, vagy desszertben is nagyon finom. Gyakori tévhit, hogy a divertikulózissal élők ezt a gyümölcsöt nem fogyaszthatják az apró magvak miatt, azonban ez csak gyulladás esetén igaz, tehát akkor, ha divertikulitis van folyamatban.

Újhagyma

Az újhagyma rosttartalma miatt nyersen és főve fogyasztva is támogatja az emésztést, és a zsenge növény enyhébb aromákkal rendelkezik, így gyakran az refluxos betegek is biztonsággal fogyaszthatják. Vékonyra karikázva teheted rántottába, használhatod húsleves díszeként, de egy salátát is nagyon feldob.

Karalábé

Jelenleg fillérekért beszerezheted az egyik kedvenc gumós zöldségem. Készülhet belőle nagyon finom krémleves, amit ízesíthetünk almával is, vagy főzhetünk karalábé főzeléket is. Ne feledd, a levelét ne dobd ki, mert akár salátában, akár egy főzelék fűszereként használod fel, megállja a helyét!



 
 
 

Comentários


bottom of page