top of page

Click to edit and add your own text. Change the font, size or scale to get the look you want.

Hogyan válassz olívaolajat?

  • dietetikusomkaroli
  • márc. 7.
  • 1 perc olvasás

Frissítve: máj. 8.


ree

Egészségünk szempontjából előnyös, ha salátadresszing vagy egyéb módon, akár kenyérre csorgatva, vaj helyett, hevítés nélkül fogyasztunk olívaolajat. Nem mindegy, milyen kerül az asztalra, összeszedtem pár szempontot:

💚Legelőnyössebb típus: Extra szűz olívaolaj (Extra Virgin Olive Oil, EVOO): A legmagasabb minőségű, hidegen sajtolt olaj, amely megőrzi az olívabogyó eredeti ízét és tápanyagait. Ez a legjobb választás salátákhoz, hideg ételekhez és enyhe sütéshez.

💚Az extra szűz olívaolaj savtartalma max. 0,8%, de a legjobb minőségűek 0,2-0,3% körül vannak. Ha látod a címkén a savtartalmat, minél alacsonyabb, annál jobb.

💚Előnyös, ha egyetlen eredetvédett régióból származik (pl. DOP, PDO, PGI jelölések).

💚Olyat válassz, ami sötét üvegben vagy fém dobozban van: Védi az olajat az oxidációtól és a fény káros hatásaitól.

Sütéshez, főzéshez érdemes magasabb füstpontú olajat választani, és fontos, hogy az olajat csak egyszer használd!

Magas koleszterin vagy triglicerid szint esetén előnyös, ha a növényi olajok és az omega 3 zsírsav források kerülnek előtérbe az étrendben. Az olívaolajnak a zöld színét adó vegyületei gyulladáscsökkentő hatásúak, ami magas vérnyomás esetén előnyös egészségügyi szempontból.



 
 
 

Comments


bottom of page