Hogyan válassz olívaolajat?
- dietetikusomkaroli
- márc. 7.
- 1 perc olvasás
Frissítve: máj. 8.

Egészségünk szempontjából előnyös, ha salátadresszing vagy egyéb módon, akár kenyérre csorgatva, vaj helyett, hevítés nélkül fogyasztunk olívaolajat. Nem mindegy, milyen kerül az asztalra, összeszedtem pár szempontot:
💚Legelőnyössebb típus: Extra szűz olívaolaj (Extra Virgin Olive Oil, EVOO): A legmagasabb minőségű, hidegen sajtolt olaj, amely megőrzi az olívabogyó eredeti ízét és tápanyagait. Ez a legjobb választás salátákhoz, hideg ételekhez és enyhe sütéshez.
💚Az extra szűz olívaolaj savtartalma max. 0,8%, de a legjobb minőségűek 0,2-0,3% körül vannak. Ha látod a címkén a savtartalmat, minél alacsonyabb, annál jobb.
💚Előnyös, ha egyetlen eredetvédett régióból származik (pl. DOP, PDO, PGI jelölések).
💚Olyat válassz, ami sötét üvegben vagy fém dobozban van: Védi az olajat az oxidációtól és a fény káros hatásaitól.
Sütéshez, főzéshez érdemes magasabb füstpontú olajat választani, és fontos, hogy az olajat csak egyszer használd!
Magas koleszterin vagy triglicerid szint esetén előnyös, ha a növényi olajok és az omega 3 zsírsav források kerülnek előtérbe az étrendben. Az olívaolajnak a zöld színét adó vegyületei gyulladáscsökkentő hatásúak, ami magas vérnyomás esetén előnyös egészségügyi szempontból.
Comments